02 Tem 2025

Derin Teknoloji Araştırmalarınızı Girişimlere Dönüştüren De-TECH Yarışması Başvurularınızı Bekliyor!

AB’nin EIT Yükseköğretim İnisiyatifi (HEI) programı tarafından finanse edilen Deep Tech European Venture Builder (De-TECH) projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, üç Avrupa üniversitesi ile birlikte pazara sunulacak derin teknoloji girişimleri arıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

De-TECH Projesinde Universidad Politécnica de Madrid, Estonian Business School, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Leibniz Üniversitesi Hannover bir konsorsiyum oluşturdu. Konsorsiyum, sonunda ödüllü bir yarışma olan özel bir eğitim ve mentörlük programı için başvuruları açtı.

Konsorsiyumun dört üniversitesinden araştırmacıları, doktora öğrencilerini ve yeni mezunları (son 5 yılda mezun olanlar dâhil) 10 haftalık özel tasarlanmış ve kişiselleştirilmiş eğitim ve mentörlük programına başvurmaya davet ediliyor. Programı tamamlayan katılımcılar, 15.000 avro değerinde para ödülü için yarışma hakkı kazanacaklar.

Eğitim, üniversite araştırma ortamında geliştirilen derin teknoloji yeniliklerinin pazara girişini; uzmanlar eşliğinde eğitim, birebir mentörlük ve dinamik bir inovasyon ekosistemine erişim aracılığıyla hızlandırmayı amaçlıyor.

Estonian Business School koordinasyonunda yürütülecek yarışma, önemli pazar potansiyeline veya anlamlı sosyal etki yaratma kapasitesine sahip yüksek etkili derin teknoloji yeniliklerine odaklanıyor. Bunlar yapay zekâ, kuantum teknolojileri, sağlık ve biyoteknoloji, ileri malzemeler, uzay teknolojileri veya diğer veri ve bilim odaklı alanları içerebilir.

Proje kapsamında düzenlenen eğitim ve Deep Tech European Venture Builder Yarışması 2025 için 20 Haziran’da başlayan başvurular devam ediyor. Son başvuru tarihi 15 Ağustos 2025.

Başvuruların geçerli sayılması için şu şartların sağlanması gerekiyor:

  • Başvuru sahiplerinin, konsorsiyum paydaşı üniversitelerde geliştirilen derin teknoloji yenilikleri üzerinde çalışmaları veya (geliştirme ve ticarileştirme süreçleri daha sonra bir spin-off veya girişime aktarılmış olsa bile) bu teknolojilerin söz konusu kurumlarda ortaya çıkmış olması
  • Başvuruların geçerli sayılabilmesi için, teknolojilerin en az 4’üncü Teknoloji Hazırlık Seviyesine (Technology Readiness Level - TRL) ulaşmış olması

Seçilen takımlar, 10 haftalık bir eğitim ve mentörlük programına katılmak üzere davet edilecek. Program Eylül ayında başlayacak. Bu programın tamamlanması (bkz. “Katılım Şartları” bölümü), finalistlerin yeniliklerini sunacağı ve 15.000 Avro ödül için yarışacağı 11 Aralık 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek yüz yüze Demo Günü’ne ilerleyebilmek için bir ön koşuldur.

Deep Tech European Venture Builder Yarışması 2025 neler sunuyor?

  • Araştırmanızı yüksek etkili bir yenilik projesine dönüştürme fırsatı
  • Derin teknoloji spin-off’larına yönelik uygulamalı, pazara hazır beceriler
  • Uzmanlar, şirketler, araştırmacılar ve yatırımcılardan oluşan bir ağa erişim

Aşağıdaki bağlantılardan katılım için gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz:

Başvuru Çağrısı: Call for Applications Deep Tech European Venture Builder Competition 2025
Başvuru Formu: Application Form Deep Tech European Venture Builder Competition 2025

Daha fazla bilgi:  https://detechproject.eu/methodology-activities/

Deep Tech European Venture Builder Konsorsiyumu nedir?

Konsorsiyum, Universidad Politécnica de Madrid (UPM) koordinasyonunda yürütülmekte olup; Estonian Business School, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Leibniz Üniversitesi Hannover’i kapsamaktadır. Ayrıca Lüksemburg merkezli bir yüksek teknoloji kuluçka merkezi olan Technoport, İspanya’dan inovasyon danışmanlık firması Effectia ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de projeye ortak olarak katılmaktadır.

Avrupa Birliği, Deep Tech European Venture Builder Yarışması 2025’i EIT HEI İnisiyatifi aracılığıyla finanse etmektedir. Bu yarışma, üniversite temelli yeniliklerin pazara sunulmasını dört temel adım etrafında şekillendirmektedir:

  1. Üniversitelerde geliştirilen umut verici teknolojilerin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO’lar) ile iş birliği içinde belirlenmesi ve pazar potansiyelinin değerlendirilmesi
  2. Üniversiteler ile işletmeleri gerçek dünya ihtiyaçlarında buluşturan inovasyon yarışmalarının düzenlenmesi ve öğrenciler ile araştırmacılarda yaratıcı, girişimci düşüncenin teşvik edilmesi
  3. Eğitim, mentörlük ve finansal destek içeren kapsamlı bir girişim destek programı eşliğinde De-TECH yarışmasının başlatılması; kazanan projelerin fonlanarak Demo Day etkinliklerinde yatırımcılara sunulması
  4. Öğrenciler, araştırmacılar ve üniversite personeline yönelik girişimcilik ve teknoloji becerileri eğitimi verilerek girişimci bir zihniyetin geliştirilmesi ve yenilik liderliği için gerekli araçların kazandırılması

Daha fazla bilgi:  https://detechproject.eu/

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ