01 Tem 2022
Öğretim Üyemizin TÜBİTAK “KUTUP 1001” 2022 Yılı Çağrısına Sunduğu Proje Desteklenecek
TÜBİTAK “KUTUP 1001” 2022 Yılı çağrısına sunulan projelerin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Fatma Elif Günceli Güner’in “KUTUP 1001” kapsamında sunduğu proje desteklenmeye değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan “KUTUP 1001” 2022 Yılı Çağrısına sunulan projelerin bilimsel değerlendirmeleri tamamlandı.
Kimya-Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Fatma Elif Günceli Güner TÜBİTAK 1001 Kutup Çağrısı kapsamında sunduğu “Antarktika Buzul Karotlarında Mikrooganizmalar ve Soğukta Aktif Enzim Üretim Potansiyelleri” başlıklı proje desteklenmeye değer görüldü.
Söz konusu çağrıya sunulan 23 proje önerisinden 10 projenin desteklenmesine karar verilmişti.
Doç. Dr. Fatma Elif Genceli Güner
Doç. Dr. Fatma Elif Genceli Güner, İTÜ Kimya Mühendisi programından lisans ve yüksek lisans derecelerini almıştır. Doktorasını 2008 yılında Hollanda Delft Teknik Üniversitesi’nden yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Çalışmaları sırasında Antartika buzullarında Meridianiite ve Ernstburkeite adını verdiği iki yeni mineral keşfederek uluslararası literatüre girmiş, magnezyumsülfatın düşük sıcaklık molekül yapısının 1837’den beri literatürde hatalı bilindiğini ispatlamıştır. Atık sulardan tuz ve suyun ekonomik ve ekolojik olarak geri-kazanılımın sağlayan yeni bir kristalizasyon teknolojisi geliştirip, fabrika tasarımını yapmış; Hollanda Proses Teknolojileri Derneğince en iyi tasarım ödülünü, kullandığı kristalizörün patentlerini ve KNAW-Hollanda Kraliyet Bilimler Akademisi ve Hollanda Ekonomi Bakanlığı tarafından yılın En Başarılı Tez Çalışması ödülünü almıştır. NWO-Hollanda Bilimsel Araştırma Kurumunun az sayıda bilim insanına verdiği Veni Grant bursunu kazanmış, JCI-Türkiyenin On Başarılı Genci Yarışmasında Bilimsel Önderlik dalında birincilik ödülü almıştır. 2014 yılına kadar Hollanda Delft Teknik Üniversitesi’nde akademik kadroda çalışmıştır. 2014-2016 yılı arasında İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nde doktor öğretim üyesi, 2016 yılından beri aynı bölümde doçent olarak görev yapmaktadır. Doç. Dr. Elif Genceli Güner 5 adet ulusal ve uluslararası projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Toplamda 50 adet uluslararası makale ve bildiri, 3 adet kitap ve kitap bölümü, 2 adet patent ve 2 adet mineral buluşuna sahiptir.