20 Eki 2023

İTÜ, ABET EAC Akreditasyonlu 26 Programı ile Dünya Liderleri Arasında

İTÜ, yeni akademik yıla toplam 26 adet ABET EAC akreditasyonlu mühendislik lisans programı ile başlarken, eğitim kalitesiyle dünya liderleri arasında yer almaya devam ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi 2023-2024 akademik yılında, ABET EAC akreditasyonlu 25+1 mühendislik lisans programı ile uluslararası düzeydeki eğitim kalitesiyle dünya liderleri arasında yer almaya devam ediyor. İTÜ, Türkiye’de ve bölgesinde “en yüksek sayıda ABET EAC akreditasyonlu mühendislik lisans programına sahip üniversite” unvanını geliştirerek korurken, küresel düzeyde eğitim kalite güvencesine ve akreditasyona sahip yüksek öğretim kurumlarının liderleri arasında yer almayı sürdürüyor.

Kuruluşunun 250. Yılında, geleceği dönüştürme vizyonunun bir göstergesi olarak eğitim niteliğini sürekli iyileştirme; 21. yüzyılın eğilimlerine, mühendislik eğitimine ve mesleğine yön verme hedeflerini sürdüren İTÜ, alanında uzman saygın meslek insanlarının gönüllü olarak yer aldığı, bağımsız, kâr amacı gütmeyen, şeffaf ve tarafsız süreçleri ile tüzel kalite yönetimine ve kalite güvencesine sahip ABET ve benzeri küresel saygınlıktaki kurumlardan aldığı akreditasyonlarla, ülkemizin teknik eğitimdeki liderliğini sürdürüyor.

İTÜ’nün aşağıda sıralı 26 mühendislik lisans programları ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite programlardır (www.abet.org):

1. Bilgisayar Mühendisliği
  25. Uçak Mühendisliği
  26. Uzay Mühendisliği

ABET hakkında

ABET, kâr amacı gütmeyen, bağımsız, gönüllü meslek insanlarının değerlendirme süreçlerinde yer aldığı uluslararası bir akreditasyon kurumudur. ABET’e yönelik bazı veriler şöyledir:

• Uygulamalı bilimler ve doğa bilimleri (ANSAC), bilgisayar (CAC), mühendislik (EAC) ve mühendislik teknolojileri (ETAC) disiplinlerinde önlisans, lisans ve yüksek lisans seviyelerinde eğitim ve derece veren yükseköğretim programlarının akreditasyonu
    • 4 ana komisyon arasında amiral gemisi: EAC (Mühendislik Akreditasyon Komisyonu)
    • 1932 kuruluş / 1936 ABD’deki bazı mühendislik programlarıyla ilk ulusal akreditasyon
    • 1990’larda ABD dışındaki ilk uluslararası “denklik” işlemlerinin başlangıcı
    • 2023 verileriyle 40 ülkede, 895 yükseköğretim kurumunda, 4564 programın akreditasyonu
    • 2200’den fazla gönüllü uzman (akademisyenler, endüstriden meslek insanları vb.), her sene 200 binden fazla ABET akreditasyonlu mezunları ve yeni meslek insanları