22 Eki 2023

“Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” Seyirciyle Buluştu

İTÜ’nün kuruluşunun 250. Yıldönümü dolayısıyla hazırladığı “Arıların 250 Yıllık Hikâyesi” belgeseli, 21 Ekim günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen gala gecesinde seyirciyle buluştu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), kuruluşunun 250. Yıldönümü dolayısıyla hazırladığı Arıların 250 Yıllık Hikâyesi, 21 Ekim 2023 tarihinde ilk kez seyirciyle buluştu. 13 farklı belgeselden oluşan serinin ana belgeseli olma niteliğine sahip Arıların 250 Yıllık Hikâyesi izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. 

Gala gecesine yoğun katılım 

Kurulduğu 1773 yılından bugüne İTÜ’nün, Türkiye’de ve dünyada bilim ve teknik alanlarına sağladığı katkıları İTÜ mezunlarının ağzından anlatan belgeselin galası, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  

Gala gecesine, 27. Başbakan Binali Yıldırım, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra üniversite rektörleri, İTÜ’lü öğrenci ve mezunlar, akademisyenler ve iş insanları katıldı.

 İTÜ’nün kurumsal hafızasını, kültür ve tarihini anlatmak 

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, belgeselin gösteriminden önce izleyicilere kısa bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Koyuncu, 250. Yıl Etkinlikleri’nin İTÜ’nün tarihsel serüvenini ve değerlerini tüm İTÜ Ailesi’ne hissettirmeyi amaçladığını belirtti: “İTÜ’nün 250 yılık tarihi ve kültürü, kurum ve insan ilişkisine dair en güzel örneklerden biridir.” 

İTÜ’nün 250. Yılı’na özel birçok etkinliği sıralayan Rektörümüz bunların içinde belgesellerin ayrı bir yer tuttuğunu belirtti: “İTÜ’nün kurumsal hafızasını, kültürünü ve tarihini tek bir belgesel üzerinden anlatmanın pek de kolay olmadığını fark ettik ve böylece biri bu akşam izleyeceğimiz 250. Yıl filmimiz olmak üzere, tematik 13 tane daha ayrı belgesel film ortaya çıkardık.” Prof. Dr. Koyuncu, bir buçuk yılı aşkın bir süre verilen emeğin ürünü olan 13 bölümlük belgesel film serisinin diğer bölümlerinin de yakın gelecekte seyirciyle buluşacağını sözlerine ekledi. 

“İyi ki bu büyük camianın bir parçası olmuşum” 

Galaya katılan Binali Yıldırım, mezunu olduğu İTÜ ile olan özel bağını, “Her üniversitemiz kıymetlidir, ama biz Teknik Üniversiteliyiz, İTÜ’nün yeri bizim için ayrıdır. İyi ki Teknik Üniversite’ye gelmişim ve bu büyük camianın bir parçası olmuşum,” cümleleriyle ifade etti. Yıldırım, İTÜ’nün ülkemize katkısına değindi ve son on yılda dünyada yapılan büyük altyapı projelerinin çoğunluğunun Türkiye’de olduğunu anımsatarak, “Bütün bu projelerin altında İTÜ mezunu mühendislerin imzası vardır. Yerli ve milli savunma sanayisini geliştiren hamleler, Teknik Üniversitelilerin çabalarıyla ve emekleriyle ortaya konulmuştur,” dedi. 

Yıldırım, “Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin ilerisine taşıyacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize direktifi bu yöndedir. Bu vesileyle, bu ülke için, bu köklü ilim yuvasında ölümsüz eserler ortaya koyan ve bu dünyadan göç eden bütün büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum,” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

250. yıla özel hatıra pulları 

Arıların 250 Yıllık Hikâyesi’nin izleyenlerin beğenisini toplayan ve 45 dakikalık gösteriminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuruluşunun 250. Yıldönümü dolayısıyla üretilmiş olan hatıra pullarının katılımcılara armağan edildi. Fotoğraf çekimiyle gala gecesi sona erdi. 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ