02 Eyl 2024

Öğretim Üyemize Gıda Teknolojisi Alanında TÜBİTAK 1001 Desteği

İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Gülay Özkan’ın yürütücüsü olduğu tarımsal atıklar ve yerel kaynakları kullanarak gıda teknolojisi alanında katma değerli ürün eldesini hedefleyen proje TÜBİTAK 1001 2024 yılı 1. döneminde desteğe hak kazandı. Proje ekibinde Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu yer alıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), mühendislik ve teknolojideki öncü rolünü öğretim üyelerinin hazırladığı projelerle pekiştirmeye devam ediyor. İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Gülay Özkan’ın yürütücülüğünde Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu'ndan oluşan ekibin projesi, TÜBİTAK 1001 kapsamında desteğe değer görüldü.

Yenilebilir gıda ambalajlarına artan ilgi

Dr. Öğr. Üyesi Gülay Özkan’ın Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) bünyesinde hazırladığı “Tarımsal Atık/Yan Ürünlerden Elde Edilen Biyoaktif Peptit ile Yerel Kaynaklardan İzole Edilen Probiyotik Maya İçeren Yenilebilir Film Üretimi, Karakterizasyonu ve Gıda Uygulamaları” başlıklı projesi, “bir sonraki dönemi beklemeden tekrar sunulan 2024 yılı 1. dönem projeleri” arasında destek kazandı.

Öğretim üyemiz Dr. Gülay Özkan, gıda maddelerinin hem raf ömrünü uzatmayı hem de kalite özelliklerini korumayı amaçlayan yenilebilir film teknolojisinin son dönemde hızla geliştiğini ve bunda tüketicilerin sürdürülebilirlik ve doğal içeriğe taleplerinin etkili olduğunu vurguladı.

Proje, yenilebilir film üretiminde tarımsal atıklardan elde edilen biyoaktif peptitlerin kullanımını hedefliyor. Bu filmlerin yerel kaynaklardan izole edilen propiyotik mayalarla zenginleştirilmesi projede dikkat çeken bir diğer yenilik olarak dikkat çekiyor. Yenilebilir filmlerdeki probiyotik mayaların tüketicilerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki göstermesi bekleniyor.

TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında proje 24 ay desteklenecek. Dr. Öğr. Üyesi Gülay Özkan projede peptit ve yenilebilir film çalışmalarını, Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu ise mikrobiyoloji ayağını yürütecek.

Öğretim üyelerimizi başarısı dolayısıyla kutluyoruz.

Proje hakkında

Yenilikçi, Sürdürülebilir Gıda Ambalajlama Teknolojileri öncelikli alanı ile ilgili olarak proje kapsamında yağı alınmış tohum posalarına farklı yöntemler uygulandıktan sonra biyoaktif peptit eldesi hedeflenmiştir. Seçilen posaların tüm esansiyel amino asitleri sağlaması amacıyla kombine edilmesi, fermantasyonun yerel kaynaklardan izole edilecek ve proteolitik aktiviteye sahip laktik asit bakterileri ile gerçekleştirilmesi, elde edilen biyoaktif peptitlerin saflaştırılması ve yerel kaynaklardan izole edilecek probiyotik mayalar ile birlikte yenilebilir film üretilmesi planlanmıştır.

Elde edilecek yenilebilir filmler taze ve kurutulmuş meyvelere uygulanarak bu ürünlerin duyusal özelliklerinin tanımlanması, depolama süresince fiziksel, besinsel ve mikrobiyolojik kalite kriterlerinde meydana gelecek değişimlerin incelenmesi ve yenilebilir film ile kaplanmış ürünlerin sindirim öncesi ve sonrası olmak üzere biyoaktif özelliklerindeki değişim belirlenerek literatüre önemli katkıların sağlanması planlanmaktadır.

Türkiye Sıfır Atık projesi ile uyumlu bir şekilde, atıkların verimli bir şekilde değerlendirilmesi sağlanarak ekonomik kazanç elde edilecektir. Ek olarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan özellikle 12. Amaç olan "Sorumlu Tüketim ve Üretim", kaynakların verimli kullanılması ve atıkların azaltılmasına uyumlu bir yaklaşım sunulacaktır.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ