26 Eyl 2024

İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümüyle Azerbaycan TAÜ’de

İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü, Türkiye ve Azerbaycan arasında çatı rolü üstlenen ve iki ülke arasında yükseköğretim alanındaki işbirliğiyle bağları güçlendirmeyi amaçlayan TAÜ’deki öğrencileriyle 23 Eylül’de ders başı yaptı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), “ilklerin ve enlerin” üniversitesi olarak yeni uluslararası modeliyle dünyada yükseköğretim alanında bir ilk teşkil eden Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nde (TAÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü ile yer alıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasında yükseköğretim alanında işbirliğinin somut bir yansıması olarak kurulan TAÜ’de İTÜ, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nden birer bölüm bulunuyor. Azerbaycanlı öğrenciler mezun olduklarında İTÜ, ODTÜ ya da Hacettepe Üniversitesi diplomasına sahip olacak.

30 öğrenciye İTÜ diploması için öğrenim olanağı

2024-2025 Akademik Yılı’nda TAÜ’ye kabul edilen Azerbaycanlı 86 öğrenciden 30’u İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne yerleşti. Yerleşkesi Bakü’nün Hatayi Rayonu’nda bulunan TAÜ’deki dersler 23 Eylül’de başladı. Öğrenciler için ilk yıl İngilizce yabancı dile hazırlıkla geçecek.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, 24 Eylül günü TAÜ’lü öğrencilerle bir araya gelerek heyecanlarına ortak oldu. Prof. Dr. Hasan Mandal, “TAÜ’lü öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatlarının unutulmaz güzellikte olmasını temenni ediyor, başarılı, mutlu ve sağlıklı bir eğitim hayatı diliyorum. Öğrencilerimizin her zaman yanlarında olacağımızı ve destekleyeceğimizi belirtmek isterim,” sözleriyle öğrencilere selamlarken Azerbaycanlı öğrenciler de, yeni akademik yıl dolayısıyla büyük heyecan ve sevinç duyduklarını ve TAÜ’de geleceğe umutla baktıklarını belirttiler.

Rektör Prof. Dr. Mandal, “TAÜ’nün genç, dinamik, çalışkan ve özverili öğrenciler ile her sene yenilenip daha da güçleneceğine ve aynı zamanda gelecek nesillere ilham kaynağı olacağına inancımız tam. ‘İki Devlet Tek Millet’ ruhunu güçlendirecek olan üniversitemiz, gençlerimize sadece akademik bilgi değil, aynı zamanda ortak bir vizyon sunarak iki ülkenin geleceğine yön vermeyi hedefliyor. İki kardeş ülkede bilim temelli bilgi üretimini artırmak ve yetişmiş insan kaynağımızı daha da güçlendirmek için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımı ile çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Azerbaycan’da öğrencilerin yoğun ilgisi

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in katılımıyla Ankara’da 19 Şubat 2024’te Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev’in imza attığı mutabakat zaptıyla kurulan TAÜ’ye Azerbaycan’daki üniversite adayları yoğun ilgi gösterdi. Azerbaycanlı öğrencilerin girdiği üniversite sınavında alınabilecek en yüksek puan 700 iken İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü en yüksek 663,7 puanla öğrenci alırken taban puanı 544,4 oldu. Önümüzdeki yıllarda bölüm çeşitliliği ve öğrenci sayısının artması hedefleniyor.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ